Text Size

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

(7-9/3/17) Στη Βόννη πραγματοποιήθηκε η 
15η Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής
Οικονομικών της
UNFCCC (United Nations Framework
Convention on Climate Change / Σύμβαση-Πλαίσιο
των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή).


Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας του International Chamber of Commerce (ICC), η οποία εκπροσωπήθηκε από τη Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ICC Ελλάς.

Βασικό άξονα της συνεδρίασης αποτέλεσε η διαπίστωση πως η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκτείνεται σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο, μπορεί να προέρχεται τόσο από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους όσο και/ή από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επιχειρηματικός τομέας αναδεικνύεται σε θεμελιώδη παράγοντα για την ενδυνάμωση των στρατηγικών μετριασμού και προσαρμογής (mitigation & adaptation), καθώς και για την ενίσχυση των χρηματοδοτικών ροών για την προστασία του κλίματος.

Αναφορικά με τις δράσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, απαιτούνται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών, ενώ η διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων για την προσαρμογή θα επιτρέψει στις χώρες και τα οικοσυστήματά τους να ανταποκριθούν στις διαρκώς επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να γίνουν πιο «ανθεκτικά».

Συνεπώς, η συμβολή των επιχειρήσεων στην επίτευξη των στόχων της UNFCCC πρέπει να συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι των επόμενων βημάτων της διεθνούς κοινότητας. Προς τούτο, το ICC υπογράμμισε την ανάγκη για μια περισσότερο ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των θεσμών της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου παρακολούθησε και τμήμα των εργασιών της Επιτροπής για την Προσαρμογή (Adaptation Committee) της Σύμβασης Πλαισίου για τις Κλιματικές Αλλαγές. Συνοπτικά, στην εν λόγω συνεδρίαση συζητήθηκε ενδελεχώς η προοπτική δημιουργίας ενός «ηλεκτρονικού οικονομικού δελτίου», το οποίο θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τα μέλη του ICC, καθώς και ο εν γένει ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις μελλοντικές ενέργειες και διαδικασίες υλοποίησης των στρατηγικών για την Προσαρμογή.

Στις παρατηρήσεις εκ μέρους της Δρ. Αυγερινοπούλου, έμφαση δόθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου για την περαιτέρω ενεργή εμπλοκή του σε δράση υπέρ της προστασίας του κλίματος, καθώς:

  1. 1.μέρος του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη υποστεί και θα συνεχίσει να υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, π.χ. τουρισμός, γεωργία, αλιεία, τρόφιμα και ποτά και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ύδατα και
  2. 2.πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την προσαρμογή των άλλων τομέων και της κοινωνίας, π.χ. επιχειρήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και τις τεχνολογίες έχοντας ως στόχο να βοηθήσουν τις χώρες και τις τοπικές κοινότητες για την καταπολέμηση της διάβρωσης των ακτών.