Text Size

Ενημέρωση ICC Ελλάς για τη Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική

 

28-8-2013 Η παγκόσμια οικονομική προοπτική φθίνει, ενώ συνεχίζεται η ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί κάπως στο τρέχον τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω της μειωμένης αισιοδοξίας στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ η Βόρεια Αμερική δείχνει σημάδια συνεχούς ανάκαμψης, σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομική έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Οικονομικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ifo.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και συμμετείχαν πάνω από 1.000 οικονομολόγοι από 123 χώρες, δείχνει κάποια μείωση τόσο στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση όσο και στην εξάμηνη οικονομική προοπτική. Ο δείκτης της δημοσκόπησης μειώθηκε στο 94,1 για το τρίτο τρίμηνο του 2013, δηλ. στο επίπεδο της αρχής του 2013, παρά την άνοδο στο 96,8 το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

"Παίρνουμε θάρρος από το κλίμα της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ και κάποιας σταθεροποίησης στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ICC Jean-Guy Carrier. "Υπάρχουν πολύ λίγα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2013 κατά την επόμενη διάσκεψη του G20. "

"Με πολλές οικονομίες να εξακολουθούν να αγωνίζονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το ICC προτρέπει τους ηγέτες του G20 να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, στην προσεχή σύνοδο του G20 στην Αγία Πετρούπολη και να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στις αγορές για επενδύσεις" δήλωσε ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς Νικόλαος Α. Βερνίκος που μαζί με τον Αντιπρόεδρο Εμμ. Βλαχογιάννη συμμετείχαν στη συνάντηση του ICC-G20 στο Βερολίνο για τη διαμόρφωση των προτάσεων του ICCπρος το G20. " Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση του χρέους και στην πολύ αναγκαία ώθηση για δημιουργία θέσεων εργασίας. "

Το ICCπροτρέπει τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περίπου $ 960δις και να δημιουργήσει πάνω από 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Peterson Institute.

Όσο για τα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ο Klaus Wohlrabe, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Ifo για την ανάλυση της οικονομικής συγκυρίας, εξήγησε ότι οι εξελίξεις στους επόμενους τρεις μήνες θα είναι κρίσιμες. «Η δημοσκόπηση δείχνει ότι κάποια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να επιτευχτεί φέτος: έχει μεν σταματήσει, αλλά είμαστε ακόμα σε μια πορεία," είπε ο κ. Wohlrabe. "Ελπίζουμε ότι το επιχειρηματικό κλίμα θα επιταχυνθεί το επόμενο τρίμηνο, αλλά αν επιβραδυνθεί , ιδίως στην Ασία, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επιδεινωθεί».

Ασία - επιφυλακτική

Στην Ασία, ο δείκτης Ifo του οικονομικού κλίματος μειώθηκε κάτω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του, μετά από μια προσωρινή ώθηση στην αισιοδοξία το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιφυλάξεις της οικονομικής προοπτικής των επόμενων έξι μηνών της Κίνας, ενώ η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι λίγο πιό κάτω από το "ικανοποιητική".
«Η μείωση του οικονομικού κλίματος της Κίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των προσδοκιών -και αυτό είναι ένα ψυχολογικό ζήτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο τρίμηνο για να δούμε αν αυτά τα λιγότερο αισιόδοξα συναισθήματα υλοποιήσουν μια πραγματική οικονομική ύφεση " εξήγησε ο κ. Wohlrabe.

Βόρεια Αμερική – ανοδική

 

Οι εμπειρογνώμονες είχαν γίνει πιο αισιόδοξοι κατά το παρελθόν έτος για την οικονομική κατάσταση της Βόρειας Αμερικής και οι προσδοκίες συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει  ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί.

Ευρωζώνη - ελπίζει

 

Η δημοσκόπηση του ICC-Ifo δείχνει αναδυόμενη οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη. Οι οικονομικές προσδοκίες έχουν φθάσει σε ένα τριετές υψηλό, ενισχύοντας τον δείκτη του οικονομικού κλίματος της περιοχής στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2011. Μόνο η Σλοβενία ​​και η Κύπρος αναμένουν συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Ωστόσο, ενώ οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις χώρες του ευρώ είναι στα επίπεδα των αρχών του 2013, το γενικό οικονομικό κλίμα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Το ICC-Ifo αποδίδει αυτήν την αισιοδοξία στην Ευρωζώνη στην "έλλειψη κακών ειδήσεων», δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε πέρυσι από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για προστασία της Ευρωζώνης από την κατάρρευση. Αυτό δίνει στις χώρες το χρόνο που χρειάζονται για να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ICC-Ifo περιγράφουν την οικονομική κατάσταση "κακή" στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κύπρο. Είναι ελαφρώς πιο θετικοί για το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβενία. Η Γερμανία και η Εσθονία είναι οι μόνες οικονομίες που περιγράφονται ως "ικανοποιητικές έως καλές".

Πληθωρισμός

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση 3,2% για το 2013, αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις για τη ευρωζώνη μειώθηκαν στο 1,7% για το 2013, από το 1,9% του προηγούμενου τριμήνου. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που καθορίζονται από τις κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών αναμένουν αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, τα οποία επηρεάζονται κυρίως από την αγορά κεφαλαίου. Παρά την πρόβλεψη για μια μικρή αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης, αυτά αναμένεται να μειωθούν ή να παραμείνουν αμετάβλητα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Αναμένουν ότι η αξία του δολαρίου των ΗΠΑ θα αυξηθεί ελαφρά κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, και να εκτιμηθεί έναντι του ευρώ.

Φορολογικός ανταγωνισμός

Μια ειδική ερώτηση του ICC στην έρευνα εστίασε στη διάθεση των επιχειρήσεων προς τις κυβερνήσεις που ανταγωνίζονται για ξένες επενδύσεις με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών τους. Σε όλες τις περιοχές του κόσμου, τουλάχιστον οι μισοί ειδικοί λένε ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα τους θεωρούν ότι, ο νόμιμος φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι "δυνητικά επιβλαβείς, αν δεν περιορίζεται από διεθνή συμφωνία». Περίπου το ένα τρίτο θεωρεί ότι ο διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός είναι "ωφέλιμος" - που κυμαίνεται από 21% για την Ωκεανία έως 44% για την CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης)- και ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι είναι «επιβλαβής».
Οι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν στην ερώτηση "Ποια φορολογία θεωρείτε πιο επαχθή, από διοικητική άποψη, για τις επιχειρήσεις στη χώρα σας;". Εδώ, τα αποτελέσματα ποικίλλουν σε όλο τον κόσμο, με το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων να θεωρείται ο πιο γραφειοκρατικά καταπιεστικός στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία. Οι εισφορές των εργοδοτών στη κοινωνική ασφάλιση αναφέρονται ως οι χειρότερες στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, την CIS και τη Λατινική Αμερική ενώ ο ΦΠΑ ή ο φόρος επί των πωλήσεων είναι ο πιο επιβαρυντικός για τις επιχειρήσεις στην Αφρική και την Μέση Ανατολή. Στις περισσότερες περιοχές οι ενεργειακοί φόροι αποτελούν το λιγότερο πρόβλημα.