Text Size

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του ICC για το Εμπόριο

Sheikh Jasim bin Hamad bin Khalifa Al ThaniΝτόχα, Κατάρ 22 Απριλίου 2013 -

"ICC: Οι παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες θα παράγουν εξαγωγές και θα δημιουργήσουν 21 εκατ. θέσεις εργασίας"

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) οριστικοποίησε τις συστάσεις των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προς τον Γύρο της Ντόχα, οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 960 δισεκατομμύρια δολ. ετησίως και να δημιουργήσουν 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Φωτο: Ο Γ.Γ. και ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς με τον Σείχη Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani
Μερικές εκατοντάδες ηγετών της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας και εμπειρογνωμόνων πάνω στο εμπόριο συναντήθηκαν στη Ντόχα- Κατάρ στη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του ICC για το Εμπόριο, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του ICC World Chambers FederationCongress, που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Στο τετραήμερο αυτό συνέδριο (22-25/4/2013) που συγκεντρώνει περί τους 1.000 εκπροσώπους εμπορικών επιμελητηρίων, εκπροσώπους πολυεθνικών και μικρομεσαίων εταιρειών απ΄ όλο τον κόσμο, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ICCΕλλάς (N.A. Βερνίκος- Πρόεδρος, Εμμ. Βλαχογιάννης - Αντιπρόεδρος, Α. Μοντιάνο- Γεν. Γραμματέας) και άλλων ελληνικών επιμελητηρίων

Οι εκπρόσωποι, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής έδωσαν την έγκρισής τους σε ένα τελικό σύνολο προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων που θα αποτελέσουν κίνητρο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Με την απλούστευση και μόνο των τελωνειακών διαδικασιών - μέσω μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου- οι χώρες μέλη του ΠΟΕ θα συμβάλουν στην παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης των 21 εκατ., με τις αναπτυσσόμενες χώρες να κερδίζουν περισσότερες από 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους κατά τρία εκατομμύρια.

Το ICC και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ προετοίμαζαν από τον Μάρτιο του 2012 τη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του ICC για το Εμπόριο ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των μελών του ΠΟΕ και των ηγετών του G20 για νέες προσεγγίσεις μετά από ένα 12-ετές αδιέξοδο στις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

"Το ICC οργάνωσε διαβουλεύσεις (ICC-G20) με τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν μια σειρά από πρακτικά βήματα για την επίτευξη μιας νέας συναίνεσης για το εμπόριο", δήλωσε ο Πρόεδρος του ICCκ. Gerard Worms. "Δεδομένου ότι είμαστε ο φορέας του παγκόσμιου εμπορίου, είμαστε σε θέση να ρίξουμε νέο φως στο αδιέξοδο των συνομιλιών του Γύρου της Ντόχα. Το ICCθα κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την υπόθεση στις εθνικές κυβερνήσεις για τη νέα αυτή εμπορική ατζέντα. "

Η πρωτοβουλία έχει αναπτύξει πέντε προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2013:

- Ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου
- Εφαρμογή αδασμολόγητης και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στις αγορές, για τις εξαγωγές, από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες
- Σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των γεωργικών εξαγωγών
- Παραίτηση από τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων
- Την επέκταση του εμπορίου σε προϊόντα πληροφορικής και ενθάρρυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο

Οι συστάσεις των επιχειρήσεων από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα δοθούν στους ηγέτες του G20 και του ΠΟΕ πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη και την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ στο Μπαλί αργότερα αυτό το έτος.


"Τα δυνητικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών, της απασχόλησης και του ΑΕΠ με την απελευθέρωση του εμπορίου θα είναι σημαντικά", δήλωσε ο Victor K. Fung, Επίτιμος Πρόεδρος του
ICC. "Για τους λόγους αυτούς, η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ενθαρρύνει έντονα τους πολιτικούς ηγέτες να αποστασιοποιηθούν από τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό, και να επιστρέψουν στην ανοικοδόμηση των οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς στο ελεύθερο εμπόριο, ώστε να τονωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη και η ανάπτυξη για πολλά χρόνια"


Κατεβάστε ένα αντίγραφο των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων του ICC Business World Trade Agenda
στοσελίδα ICC)