Text Size

Ντόχα: Συνάντηση για το μέλλον του εμπορίου

10-128/3/2012
Περισσότεροι από 400 τραπεζίτες και επιχειρηματίες από 50 χώρες συναντώνται στη Ντόχα του Κατάρ για να ξανασκεφτούν το μέλλον της χρηματοδότησης του εμπορίου, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τις κυβερνήσεις, τα νομοθετικά σώματα παγκοσμίως, αλλά και τους ηγέτες των G20, να άρουν τα εμπόδια στην χρηματοδότηση του εμπορίου, έτσι ώστε να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Επικεφαλής εταιριών και τραπεζών, καθώς και διαμορφωτές πολιτικής προσήλθαν στην συνάντηση της Τραπεζικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που διοργανώνεται ανά δύο χρόνια, έχει πενθήμερη διάρκεια και φέτος ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου. Βασικό θέμα των συνομιλιών είναι η προσπάθεια απάλειψης των κανονιστικών πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο την προσφορά και ζήτηση στην εμπορική χρηματοδότηση.
Στις συναντήσεις, το ICC Ελλάς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εκπροσωπούν οι κ.κ. Δημήτρης Παλαιολόγος και Ασημίνα Οικονόμου.
«Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης, η ρευστότητα προς το εμπόριο να απελευθερωθεί βοηθώντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο» δήλωσε ο Σεϊχης Καλίφα αλ Τάνι Πρόεδρος του ICC στο Κατάρ και συμπλήρωσε: «αυτό θα βοηθούσε στη βελτίωση και καλή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες για τις επενδύσεις και το εμπόριο».
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητα στο εμπόριο πολλών χωρών τα προηγούμενα πέντε χρόνια και οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες σε πολλές περιοχές. Καθώς οι εμπορικές αγορές χάνουν όλο και περισσότερη ρευστότητα, ολόκληρη η προμηθευτική αλυσίδα επηρεάζεται δυσκολεύοντας κυρίως τις ΜΜΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Η κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας στο εμπόριο είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, δείχνοντας ιδιαίτερα μέριμνα για τις ΜΜΕ οι οποίες αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης σχεδόν σε όλες τις οικονομίες και ιδιαίτερα στη ελληνική» δήλωσε ο Πρόεδρος του ICC Hellas Νίκος Α. Βερνίκος, εξηγώντας όμως ότι «για να επιτελέσουν το έργο τους, οι ΜΜΕ, θα πρέπει να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, έτσι ώστε να τολμήσουν να προχωρήσουν και σε επενδύσεις μέσα από ένα νέο πλαίσιο που να διευκολύνει το εμπόριο όσο το δυνατόν περισσότερο».

Διαμόρφωση προτάσεων για τους G20
Παράλληλα το ICC διοργάνωσε τη Δευτέρα μία συμβουλευτική συνάντηση με μέλη της Τραπεζικής Επιτροπής, προκειμένου να εκφραστεί η εξειδικευμένη άποψη των μελών της πάνω σε σημαντικά επιχειρηματικά θέματα -συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, των επενδύσεων και της χρηματοδότησης- ενόψει της συνάντησης των ηγετών των G20 που θα γίνει στο Λος Κάμπος του Μεξικό στις 18 και 19 Ιουνίου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Συμβουλευτικής Ομάδας του ICC στα θέματα του G20, προκειμένου να καταγραφούν οι προτεραιότητες που τίθενται από τους επιχειρηματίες και του Διευθύνοντες Συμβούλους των επιχειρήσεων παγκοσμίως.
Οι συζητήσεις στην συγκεκριμένη εκδήλωση επικεντρώθηκαν στο εμπόριο και στους περιορισμούς των αγορών, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ζήτησης, των εναρμονισμένων τιμολογήσεων και των συναλλαγματικών κινδύνων. Επίσης, έγινε σαφές ότι οι ηγέτες των G20 θα πρέπει να επεκτείνουν την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δίνοντας στις ΜΜΕ μεγαλύτερες ευκαιρίες με τους εξής τρόπους:
• Απλούστευση κανονισμών και γραφειοκρατικών απαιτήσεων για την έναρξη επιχειρήσεων.
• Παροχή κινήτρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να υποστηρίξει τις ΜΜΕ.
• Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ και των καινοτόμων επιχειρήσεων στις χρηματαγορές.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον διευθυντή του ICC Hellas, Φίλιππο Ιωάννου στο τηλέφωνο 210-3810879.