Text Size

Έως σήμερα, οι σημαντικότερες δράσεις που έχει ήδη αναλάβει η Εκτελεστική Επιτροπή είναι η σύνταξη Newsletters με αντικείμενο διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις στο χώρο της διαιτησίας, η διοργάνωση της επίσκεψης Ελλήνων διαιτητών στα κεντρικά του ICC στο Παρίσι, η διοργάνωση ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ICC International Court of Arbitration, Αλέξανδρου Φεσσά, στο ICC Hellas και η διοργάνωση σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων (Webinars) με αντικείμενο επίκαιρα ζητήματα της Διεθνούς Διαιτησίας. Ανάμεσα στις επερχόμενες δράσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η μετάφραση του Κανονισμού Διαιτησίας και ADR του ICC στα ελληνικά, η συνέχιση της σειράς Webinar με θέμα τη διεθνή διαιτησία, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και pre-moot competitions στην Αθήνα.

Call for comments επί του σχεδίου νόμου για την Διεθνή Εμπορική Διαιτησία

Η Ελληνική Επιτροπή Διαιτησίας ανακοινώνει μια επικείμενη, σημαντικότατη εξέλιξη στον τομέα επίλυσης των διεθνών εμπορικών διαφορών στην Ελλάδα με ευρύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων στη χώρα μας:  

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Σχέδιο Νόμου για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η διεθνής εμπορική διαιτησία αποτελεί τον κύριο τρόπο επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν στο πλαίσιο των διεθνών επενδύσεων και διεθνών συναλλαγών. Είναι επομένως απαραίτητο να διαθέτει η χώρα μας στο οπλοστάσιό της έναν σύγχρονο νόμο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία, ο οποίος θα συμβάλει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Ο υφιστάμενος νόμος 2735/1999 είναι πλέον από πολλές απόψεις ξεπερασμένος από τη διεθνή πρακτική, και ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας είναι αναγκαίος. Η ψήφιση του νέου νόμου που θα αντικαθιστά τον παλαιό και θα συνάδει με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, αναμένεται να λάβει χώρα εντός του 2021. 

Δοθέντος του ότι οι χρήστες της διεθνούς διαιτησίας, αλλά και οι τελικοί αποδέκτες των αλλαγών που εισάγει ο νέος νόμος, είναι ιδιώτες και ως επί το πλείστον μέλη μας , στοχεύουμε όχι μόνο στη γνώση τους επί του νέου Νόμου, αλλά ένα βήμα πριν, στη συμμετοχή τους στη διαμόρφωσή του.

Το ICC Ελλάς, η βασική θεσμική εκπροσώπηση στην Ελλάδα της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας - εντός των κόλπων του οποίου ξεκίνησε και η ιδέα αναμόρφωσης του Νόμου περί διεθνούς διαιτησίας -  προχωράει άμεσα σε διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωρίσει άμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη στην οριστικοποίηση του σχεδίου προ της υποβολής του για ψήφιση.  

Προς το σκοπό αυτό, σας γνωστοποιούμε το Σχέδιο Νόμου και την Αιτιολογική Έκθεση με την έκκληση για σχολιασμό τους (“call for comments”) μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 και την αποστολή των σχετικών σχολίων στην Επιτροπή Διαιτησίας του ICC Ελλάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Ήδη για τον σκοπό αυτό η Ελληνική Επιτροπή Διαιτησίας έχει επικοινωνήσει με:

  • Τα Μέλη του ICC Ελλάς
  • Τα Εμπορικά–Βιομηχανικά-Επαγγελματικά- Βιοτεχνικά Επιμελητήρια που είναι μέλη του ICC Ελλάς
  • Τον ΣΕΒ
  • Δικηγορικούς συλλόγους

Επίσης, το ICC Ελλάς έστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.