Text Size

Βασικά μηνύματα του ICC για Σύνοδο Κορυφής Βusiness 20

 

16-7-2014  Η Σύνοδος Κορυφής Business 20 (B20) της Αυστραλίας είναι εν εξελίξει αυτή την εβδομάδα στο Σύδνεϋ, παρέχοντας μια ευκαιρία στη παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα να μοιραστεί με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Tony Abbott τις συστάσεις των επιχειρήσεων που αναμένεται να ενσωματωθούν στη διαδικασία που οδηγεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Brisbane της Αυστραλίας, τον Νοέμβριο 2014. Αυτή η σύνοδος κορυφής της G20 θα φέρει σε επαφή τους ηγέτες από χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, για να επιτύχουν συμφωνίες για πολλά από τα πιο πιεστικά οικονομικά προβλήματα του κόσμου.

Οι Υπουργοί Εμπορίου της G20 θα συναντηθούν, επίσης στο Σίδνεϋ αυτή την εβδομάδα, έχοντας μια ευκαιρία να υποστηρίξουν την πρόοδο σχετικά με το εμπόριο στην ημερησία διάταξη της G20.
 
Το
International Chamber of Commerce (ICC) είναι ενεργά συμμετέχων οργανισμός σε αυτές τις συναντήσεις, για να προωθήσει τις παγκόσμιες επιχειρηματικές προτεραιότητες του ICC. Ο Γενικός Γραμματέας του ICC και στελέχη της συμβουλευτικής ομάδας ICC-G20 βρίσκονται στο Σύδνεϋ, για να υποστηρίξουν την ανάγκη για πρόοδο στην εμπορική ατζέντα της G20.
 
Γιατί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαδικασία της G20 είναι σημαντική;

• Η G20 έχει γίνει η ισχυρή δύναμη που διαμορφώνει τους κανόνες εμπλοκής στον ανταγωνισμό σε μια όλο και πιο «ολοκληρωμένη» παγκόσμια οικονομία. Οι αποφάσεις της G20 και οι επιπτώσεις της ημερήσιας διάταξης βασικών επιχειρηματικών στόχων για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση διακυβερνητικών πολιτικών, επηρεάζουν τις επιχειρήσεις διεθνώς.

• Το έργο της G20 είναι σημείο εστίασης για τη διεθνή επιχειρηματική πολιτική που εντέλλεται το ICC. Η εντολή αυτή προέρχεται από την ιστορική ευθύνη του Ι
CC, ως ο μοναδικός παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός, να μεταφέρει τις προτεραιότητες της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στους ηγέτες των κυβερνήσεων. Με ένα δίκτυο που εκτείνεται σε πάνω από 6 εκατομμύρια εταιρείες και ενώσεις, σε πάνω από 130 χώρες, το ICC βρίσκεται στην ιδανική θέση για να λειτουργήσει ως πλατφόρμα, για τις επιχειρήσεις απ΄ όλο τον κόσμο, για να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές τους, στους ηγέτες της G20.

Τι ρόλο παίζει το ICC στη διαδικασία;

• Το
ICCείναι η πλατφόρμα για τη συνέχεια της διαδικασίας των διασκέψεων κορυφής B20 και G20 και έχει εμπλακεί στη διαδικασία της χάραξης πολιτικής από την ίδρυσή της G20 (και παλαιότερα με την G8).

• Το
ICC συμμετείχε ως στρατηγικός εταίρος στις συναντήσεις της B20 που φιλοξενήθηκαν στην Κορέα, τη Γαλλία, το Μεξικό, τη Ρωσία και την Αυστραλία. Στελέχη του ICC που έχουν ηγετικές θέσεις σε πολλές παγκόσμιες επιχειρήσεις έχουν συνεισφέρει στις ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής της B20. Εμπειρογνώμονες του ICC και στελέχη επιχειρήσεων έχουν συμβάλει επίσης, ως διεθνώς έμπειροι στο παγκόσμιο επιχειρείν, στο κτίσιμο της συνέχειας μεταξύ των διασκέψεων κορυφής της Β20 και G20.

• Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποφέρει μια ισχυρή διεθνή παρουσία στη Β20 και έχουν διευκολύνει την ανάπτυξη των συστάσεων της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

• Κάθε χώρα της G20 λειτουργεί μέσω ενός δικτύου συμβούλων, που εκπροσωπούν αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων και διαχειρίζονται τις συστάσεις πολιτικής της G20 για την ανάπτυξη. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρηματικές προτεραιότητες ανακοινώνονται εκ των προτέρων στους ηγέτες των συνόδων κορυφής της G20, το
ICCσυναντά και παρέχει πληροφορίες στους συμβούλους, για τη χάραξη πολιτικής της G20.

• Για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να ακουστούν στις συνόδους κορυφής που χαράζουν πολιτική, που επηρεάζει τελικά το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις, το
ICCέχει φιλοξενήσει μια σειρά από περιφερειακές διαβουλεύσεις, όπως αυτή των Ευρωπαϊκών χωρών που έγινε στο Βερολίνο στις 26-2-13 και συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ICCΕλλάς κ.κ. Ν.Α. Βερνίκος & Εμμ. Βλαχογιάννης. Οι συναντήσεις αυτές έχουν παράσχει στις τοπικές επιχειρήσεις την ευκαιρία να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του ICC, για συμμετοχή στις διαδικασίες της G20 που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι συναντήσεις αυτές έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί στις μισές από τις χώρες της G20, όπως την Αυστραλία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Τουρκία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

• Η επιτυχία αυτών των περιφερειακών διαβουλεύσεων οδήγησε το
ICC να ακούσει το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο της και να κινητοποιήσει ένα ευρύτερο τομέα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Τελικά, το ICC επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η φωνή των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη γεωγραφική περιοχή ή τον τομέα, ακούγεται σε ανώτατο επίπεδο. Για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού, το ICC έχει χρησιμοποιήσει ένα σύγχρονο - Internet based- εργαλείο έρευνας για να συγκεντρώσει τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων απ΄ όλη την υδρόγειο. Το ICC Ελλάς είχε προσκαλέσει τον Σεπτέμβριο του 2013, μέσω των επιμελητηρίων μελών του, όλες τις επιχειρήσεις της χώρας να συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα.

 Τι αποτελέσματα έχει η επιρροή του ICC μέχρι τώρα;

Η συμμετοχή του ICC στη διαδικασία της B20 κατάφερε να ενισχύσει πολλές από τις πάγιες προτεραιότητες της πολιτικής και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται και διαμορφώνονται από τις Επιτροπές Πολιτικής του ICC. Για παράδειγμα:

● Στις επενδύσεις και τις υποδομές, έχουμε υποστηρίξει μια νέα προσέγγιση στη προετοιμασία και τη δέσμευση των επιχειρηματικών σχεδίων (
projects), καθώς και για την επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου πολυμερούς πλαισίου για τις επενδύσεις. Έχουμε επίσης προωθήσει αποτελεσματικά τις κατευθυντήριες γραμμές του ICC για τις διεθνείς επενδύσεις.

● Στην χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, σε τακτά διαστήματα ενσωματώνουμε τις απόψεις της Τραπεζικής Επιτροπής του
ICC για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. (Σε αυτή την επιτροπή το ICC Ελλάς συμμετέχει με εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)

● Στη καταπολέμηση της διαφθοράς, το
ICC συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό συντονιστικό ρόλο τόσο εντός της Β20 όσο και στις διακυβερνητικές διαδικασίες της G20 για να κερδίσει ευρεία υποστήριξη για τα «εργαλεία» καταπολέμησης της διαφθοράς του ICC, συμπεριλαμβανομένων των Κανόνων του ICC για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, μία έκδοση που το ICC Ελλάς έχει μεταφράσει στα ελληνικά και έχει μοιράσει σε όλα τα μέλη του, επιμελητήρια, οργανισμούς και δημόσια διοίκηση.

Το ICC αξιολογεί την επίδοση της G20 μέσω του ICC/G20 Business Scorecard.

● Μέσω αυτού του εργαλείου εξετάζει την αναγνώριση από την G20 των μηνυμάτων/συστάσεων των επιχειρήσεων και τις ενέργειες-απάντηση της G20 στις συστάσεις που υπέβαλε η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα.

● Αποκαλύπτει την από έτος σε έτος βελτίωση της βαθμολογίας, από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση μέσω του
ICC/G20 Business Scorecard και αναγνωρίζει ότι υπήρξε σταθερή πρόοδος σε πολλά μέτωπα – ενώ η "κακή" βαθμολογία ρίχνει φως στο πού θα μπορούσε να έχει γίνει περαιτέρω πρόοδος.

● Η συνολική βαθμολογία 2,1 (με άριστα το 3,0) υποδηλώνει ότι οι ηγέτες της G20 ακούνε τις επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

● Το ICC θα δημοσιεύσει ένα νέο Scorecard μετά τη Σύνοδο Κορυφής G20 του Νοεμβρίου στο Brisbane - διότι πιστεύει ότι: βοηθά την G20 να καθορίσει τις προτεραιότητες, να εκτιμήσει τις δεσμεύσεις, να αποτιμήσει την διαχρονική πρόοδο και να εντοπίσει τους τομείς που επισύρουν μεγαλύτερης προσοχής. Επίσης παρέχει στα στελέχη των επιχειρήσεων πληροφορίες σχετικά με το αν η G20 αναγνώρισε τις συστάσεις των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τις μελλοντικές συστάσεις και την εμπλοκή τους στην
agendaτης G20.

Ποιές είναι οι προσδοκίες του ICC για τη σύνοδο κορυφής του τρέχοντος έτους;

To ICC αναμένει πρόοδο στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και o Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott που τους έχει θέσει ως προτεραιότητες για την προεδρία του στη G20.

• Πριν από την σύνοδο κορυφής του τρέχοντος έτους, θα ενθαρρύνονται ιδιαίτερα οι ηγέτες της
G20 για μία ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ των εμπορικών εταίρων του κόσμου, μετά και την ιστορική συμφωνία του ΠΟΕ του περασμένου έτους σχετικά με τη Διευκόλυνση των Συναλλαγών, για την οποία σας ενημερώσαμε στις 9-12-2013

• Έχουμε τώρα την πιο ισχυρή εμπορική ατζέντα των τελευταίων δεκαετιών και θα ασκήσουμε πιέσεις για να διατηρήσει αυτή τη δυναμική μέσα από την προώθηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής που περιέχεται στην
ICC World
Trade Agenda.

• Αξίζει να σημειωθεί ότι, θα καλέσουμε την ηγεσία της G20 να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης, η G20 δεν έχει δώσει έμφαση στην
FDA (Foreign Direct Investment) και τις επενδύσεις γενικά. Αναμένουμε αυτό να αλλάξει και για την G20 και να διευκρινισθούν οι κανόνες εμπλοκής και η προώθηση ενός πολυμερούς πλαισίου για τις επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι αυτό θα τονώσει την πιο ελεύθερη ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων σε διασυνοριακό επίπεδο και θα παράσχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στους επενδυτές, κυρίως για τα τόσο αναγκαία έργα υποδομής και ενέργειας.